Označovanie rastlinných alternatív mäsa a mäsových výrobkov v kontexte rozsudku Súdneho dvora vo veci Protéines France

Martin Pogádl

Úplný text príspevku

Nové technológie, internet a duševné vlastníctvo 6: Označovanie produktov
Čítať príspevok (PDF)


  • Typ dokumentu: publikácia
  • Typ príspevku: štúdia
  • Jazyk príspevku: slovenčina
  • Publikované: 2024
  • Formát súboru: PDF
  • Veľkosť súboru: 133 kB

In: ADAMOVÁ, Z. (ed.) Nové technológie, internet a duševné vlastníctvo 6: Označovanie produktov. Trnava: Typi Universitatis Tyrnaviensis, spoločné pracovisko Trnavskej univerzity v Trnave a VEDY, vydavateľstva Slovenskej akadémie vied, 2024, s. 71-86. ISBN 978-80-568-0709-5.

Abstrakt: Autor v príspevku analyzuje rozsudok Súdneho dvora Európskej únie vo veci C-438/23, Protéines France, ktorý sa týka označovania plant-based potravín, špeciálne sektoru mäsa a mäsových výrobkov. Uvedený rozsudok sa zameriava na otázky vnútroštátnych opatrení, názvu podľa právnych predpisov, zaužívaného a opisného názvu, a to v kontexte označovania potravín na rastlinnej báze názvami typickými pre živočíšne výrobky. Cieľom príspevku je poskytnúť čitateľovi ucelený súhrn záverov rozsudku a poukázať na presahy týchto záverov na prostredie Slovenskej republiky a Českej republiky.

Kľúčové slová: plant-based potraviny, názov potraviny, názov podľa právnych predpisov, zaužívaný názov, opisný názov.

URL: http://ntidv.iuridica.truni.sk/archive/ntidv-6/NTIDV-6-Pogadl-Martin.pdf

Bibliografická citácia

POGÁDL, M. Označovanie rastlinných alternatív mäsa a mäsových výrobkov v kontexte rozsudku Súdneho dvora vo veci Protéines France. In: ADAMOVÁ, Z. (ed.) Nové technológie, internet a duševné vlastníctvo 6: Označovanie produktov. Trnava: Typi Universitatis Tyrnaviensis, spoločné pracovisko Trnavskej univerzity v Trnave a VEDY, vydavateľstva Slovenskej akadémie vied, 2024, s. 71-86. ISBN 978-80-568-0709-5.