Vzájomné uznávanie názvov potravín v Európskej únii

Samuel Rybnikár

Úplný text príspevku

Nové technológie, internet a duševné vlastníctvo 6: Označovanie produktov
Čítať príspevok (PDF)


  • Typ dokumentu: publikácia
  • Typ príspevku: štúdia
  • Jazyk príspevku: slovenčina
  • Publikované: 2024
  • Formát súboru: PDF
  • Veľkosť súboru: 118 kB

In: ADAMOVÁ, Z. (ed.) Nové technológie, internet a duševné vlastníctvo 6: Označovanie produktov. Trnava: Typi Universitatis Tyrnaviensis, spoločné pracovisko Trnavskej univerzity v Trnave a VEDY, vydavateľstva Slovenskej akadémie vied, 2024, s. 58-70. ISBN 978-80-568-0709-5.

Abstrakt: Problematike označovania potravín nie je v domácej právnej doktríne venovaná veľká pozornosť. Rovnako sa nestretneme v domácej a v zahraničnej právnej spisbe ani so spracovaním problematiky vzájomného uznávania názvov potravín v Európskej únii. Autor ponúka v príspevku právny rozbor názvu potraviny ako povinného údaja podľa článku 9 ods. 1 nariadenia nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 z 25. októbra 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, ktorým sa menia a dopĺňajú nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a ktorým sa zrušuje smernica Komisie 87/250/EHS, smernica Rady 90/496/EHS, smernica Komisie 1999/10/ES, smernica Európskeho parlamentu a Rady 2000/13/ES, smernice Komisie 2002/67/ES a 2008/5/ES a nariadenie Komisie (ES) č. 608/2004 a inštitútu vzájomného uznávania názvov potravín v Európskej únii. Predovšetkým prostredníctvom metód syntézy a analýzy spracúva právnu úpravu v tejto oblasti, a to aj s akcentom na rozhodovaciu činnosť Súdneho dvora Európskej únie. Cieľom príspevku je poskytnúť čitateľovi ucelený súhrn právnej úpravy a potravinárskej praxe vzájomného uznávania názvov potravín v Európskej únii a ponúknuť tiež riešenia problematických a sporných otázok ohľadom cezhraničného označovania potravín ich názvom.

Kľúčové slová: potravinové právo, označovanie potravín, názov potraviny, povinné informácie o potravinách, voľný pohyb tovaru, vnútorný trh Európskej únie.

URL: http://ntidv.iuridica.truni.sk/archive/ntidv-6/NTIDV-6-Rybnikar-Samuel.pdf

Bibliografická citácia

RYBNIKÁR, S. Vzájomné uznávanie názvov potravín v Európskej únii. In: ADAMOVÁ, Z. (ed.) Nové technológie, internet a duševné vlastníctvo 6: Označovanie produktov. Trnava: Typi Universitatis Tyrnaviensis, spoločné pracovisko Trnavskej univerzity v Trnave a VEDY, vydavateľstva Slovenskej akadémie vied, 2024, s. 58-70. ISBN 978-80-568-0709-5.